ШТИП, „ЧЕТ’РСЕ“ И УНЕСКО - КАКО ДА СЕ ИСКОРИСТИ ВПИШУВАЊЕТО НА ШТИПСКИОТ ОБИЧАЈ НА СВЕТСКАТА РЕПРЕЗЕНТАТИВНА ЛИСТА НА НЕМАТЕРИЈАЛНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

  • Зоранчо Малинов

Abstract

Познатиот штипски обичај обичај чет’рсé (четерсé), што се одржува на празникот посветен на светите 40 маченици - 22-ри март, при што се практикува ритуално искачување на штипјани на блискиот рид Исар, како и некои други придружни обичаи, од декември 2013 година се наоѓа на репрезентативната листа на нематеријалното културно наследство на човештвото што е усвоена од светската организација за образование, култура и образование - УНЕСКО, дава широки можности за афирмацијата на етнолошкото и останатото културно наследство на овој град.

Published
Jan 11, 2017
How to Cite
МАЛИНОВ, Зоранчо. ШТИП, „ЧЕТ’РСЕ“ И УНЕСКО - КАКО ДА СЕ ИСКОРИСТИ ВПИШУВАЊЕТО НА ШТИПСКИОТ ОБИЧАЈ НА СВЕТСКАТА РЕПРЕЗЕНТАТИВНА ЛИСТА НА НЕМАТЕРИЈАЛНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО. ФИЛКО / FILKO, [S.l.], v. 1, p. 515-522, jan. 2017. Available at: <http://js.ugd.edu.mk/index.php/fe/article/view/1667>. Date accessed: 18 nov. 2019.
Section
Articles