„МАША И МЕДВЕДЬ“ НА МАКЕДОНСКИ

  • Лидија Тантуровска

Abstract

Рускиот цртан филм „Маша и медведь“ е виситнски хит на интернет .со рекордна гледаност од милијарди прегледи на јутјуб, каде што го зазеде 13-тото место на сите времиња, како најпопуларна видеоснимка. Овој цртан филм премиерно е прикажан во 2009 година и до денес има 55 епизоди. Секоја епизода трае околу седум минути.
Предмет на интерес е токму овој цртан филм, кој има превод на повеќе јазици, меѓу кои и на македонски. По овој повод ќе се обидеме да ги сопоставиме преводите на овој цртан филм, каде што, покрај јазичната, ќе се обедеме да ја согледаме и културолошката, психолошката и образовната страна на преводот.

Published
Jan 17, 2017
How to Cite
ТАНТУРОВСКА, Лидија. „МАША И МЕДВЕДЬ“ НА МАКЕДОНСКИ. ФИЛКО / FILKO, [S.l.], v. 1, p. 933-941, jan. 2017. Available at: <http://js.ugd.edu.mk/index.php/fe/article/view/1713>. Date accessed: 17 nov. 2018.
Section
Articles