КРИТИЧКИ ОСВРТ КОН ЗБИРКАТА РАСКАЗИ „СЕДМОГЛАВИОТ ЏИН“ НА МУСТАФА КАРАХАСАН

  • Махмут Челик
  • Умит Сулејмани

Abstract

Мустафа Карахасан е еден од првите писатели на Турската заедница коj пишувaлна турски и на македонски јазик. Тој е турски раскажувач, романсиер, есеист и драмски автор. Тој е автор на повеќе книги поезија и проза за деца и возрасни. Во доменот на прозата за деца на турски јазик познат е со збирката раскази “Седмоглавиот џин“. Потоа следат книгите раскази за деца „Другари“, „Солзите на срцето“и „Екрем“која претставува прва збирка раскази за деца на турски јазик објавена во Република Македонија воопшто.

Published
Jan 18, 2017
How to Cite
ЧЕЛИК, Махмут; СУЛЕЈМАНИ, Умит. КРИТИЧКИ ОСВРТ КОН ЗБИРКАТА РАСКАЗИ „СЕДМОГЛАВИОТ ЏИН“ НА МУСТАФА КАРАХАСАН. ФИЛКО / FILKO, [S.l.], v. 1, p. 1089-1095, jan. 2017. Available at: <http://js.ugd.edu.mk/index.php/fe/article/view/1729>. Date accessed: 17 dec. 2018.
Section
Articles