(untitled) (Natural Resources and Technology, 2016)
Во овој труд се прикажани резултатите од испитувањето на можностаза примена на опализиран туф, како природна суровина за отстранувањена тешки метали (бакар, цинк, манган и олово) од водени раствори. Однаправените експерименти се добиени резултати кои покажуваат дека придадените работни услови отстранувањето на Cu и Pb јони е над 91%, нацинкови јони е над 81%, додека јоните на манган се отстранети околу 77%.Од ова може да се заклучи дека отстранувањето на испитуваните тешкиметали со помош на опализираниот туф е прилично ефикасно.