(untitled) (Natural Resources and Technology, 2016)
Секојдневно расте загриженоста за зачувување на животната средина и современата законска регулатива на глобално ниво, исто како штосекојдневно расте и количината на отпадните води кои се акумулираатво колекторските системи на урбаните центри и се транспортираат допречистителните станици за отпадни води. Покрај зголемената грижаза квалитетот и квантитетот на водите, кои се испуштаат во околината,зајакнати се и законските мерки во однос на здравјето и безбедноста навработените. Во Република Македонија во тек се инвестиции во областа напречистителните станици за отпадни води и овој труд дава еден приказ напобарувањата од оперативна безбедност на постројките и технолошкителинии, најнапред од аспект на заштита на здравјето и животите навработените и населението.