Петрографско-минералошки и квалитативни карактеристики на мермерите од наоѓалиштето Леково - Spasovski, Orce; Spasovski, Daniel (Natural Resources and Technology, 2016)
Во овој труд се прикажани резултатите од истражувањата напетрографско-минералошките и квалитативните карактеристикина мермерите од наоѓалиштето Леково (Пелагонски масив) какооснова за примена како архитектонско-градежен камен. Анализите илабораториските испитувања се извршени на примероци на мермери штосе земени од површинските слоеви.Резултатите од извршените испитувања покажуваат дека овие карпиги задоволуваат барањата за нивно искористување како архитектонско-градежен камен. Дополнително, квалитетот на каменот е поголем воподлабоките делови на теренот, каде што надворешните влијанија имаатмал ефект.