Истражување со метода на сеизмичка рефлексија - Aleksovski, Goran; Delipetrev, Marjan; Manevski, Vladimir; Slavkovski, Goran; Tosic, Zoran (Natural Resources and Technology, 2016)
Сеизмичките методи се базираат на регистрирање и определувањена брзината на простирање на еластичните бранови низ геолошка срединасо определени геомеханички карактеристики (модули на еластичност). Вонаучниот труд е обработена примената и ефективноста на рефлективнатаметода која се основа на регистрирање на еластичните бранови кои сеодбиваат од граничните површини. Преку брзините на простирање наеластичните бранови се идентификуваат различните геолошки структури,а со определување на длабочините до граничните површини (преку t0методата) и дебелината на геолошките формации.Истражниот простор кој е одбран за сеизмичко моделирање егеолошки испитан со 5 истражни картирани бушотини и е со вкупнадолжина од 210 m. Истражниот простор со методата на рефлексијагеофизички е испитан до длабочина од 30 м. Бидејќи длабочината напобудување на средината зависи од оддалеченоста помеѓу изворот иприемникот (геофонот) рефлективните профили се со вкупна должинаод 120 m со мерна точка на испитување позиционирана во изворот наеластичните бранови (центарот на мерниот диспозитив). Со цел да сеопфати целиот истражен простор при моделирањето се изработенивкупно 4 модели на рефлексија. Моделирањето на профилите се изведувасинтетички врз основа на гео – механичките податоци на геолошкитесредини, како и геолошките податоци добиени од истражните бушотини.Моделирањето во научниот труд е изработено преку директна и поединечнаинтерпретација на добиените сеизмички модели. Комплетниот сеизмичкимодел за истражниот простор се изработува низ процес на комплекснаинтерпретација на податоците од рефлексивните модели.