Геоелектрични мерења со TERRAMETER SAS 1000 - Doneva, Blagica; Karanakova Stefanovska, Radmila (Natural Resources and Technology, 2013)
Во трудот е презeнтирана теоријата на која се темели мерењето наспецифичен електричен отпор со помош на инструментот за геоелектричнимерења Terrameter SAS 1000. Методата на специфичен електричен отпоровозможува добивање на квантитативни електрични податоци со што сепресметува просечната отпорност на подземниот простор. Мерењето соинструментот се состои во пропуштање на измерена струја низ тереноткој се истражува и следење на падот на потенцијалот на струјата илинекоја друга вредност која е поврзана со тој струен ток.