Анализа и бенефиции во менаџментот на снабдувачки синџири во индустријата за текстил - Kolev, Kire (Natural Resources and Technology, 2016)
Менаџментот на снабдувачки синџири во европската текстилната индустрија е една од областите на којашто се посвети внимание ворамките на истражувањето. Целта е да се состави сеопфатен преглед напредизвиците во синџирот на снабдување, кои може да се решат со компаниикои имаат постојана потреба за изградба на нови апликации и стратегииза да се генерираат нови вредност за нивните клиенти и да се разликуваатод своите конкуренти. Висок приоритет се целите на намалување натрошоците, зголемување на продажбата, како и за подобрување на услугина клиентите. Со ефикасно користење на новите технологии треба да мусе овозможи на текстилниот сектор постигнување на овие три главницели. Така логистиката игра клучна улога во овој сектор.