Декоративни мотиви во ентериер на градска куќа од 19 век во Македонија - Namicev, Petar; Namiceva, Ekaterina (Natural Resources and Technology, 2016)
Составен дел на декорацијата на куќата во Македонија од 19 век претставува примената на одредени стилизирани мотиви во обликувањето на ентериерот. Според застапеноста на одреден материјал (дрво, малтер)се добива одредена типологија на декоративните елементи, со делумна или целосна примена на дрвото или малтерот во нивната застапеност воентериерот. Според стилот на декоративната обработка мотивите содржатгеометриска, вегетабилна или зооморфна декорација. Геометриската ивегетабилната декорација се застапени на елементите кои се изработуваатод дрво (врати, тавани, мусандри, долапи и сл.), додека зооморфната сеприменува на одредени најизразени декорирани парчиња (колце од таван,столб, мусандра и сл.). Според техниката на изработка на декорацијатаво резба се применувала овчарска, плитка и поткопана резба, додекастоларската и дрводелската метода се употребувала за декорирање натаваните со елементи со форма на мозаици. Покрај разновидноста напримената на декоративните мотиви, според различноста на формата, тиеоформуваат една складна декоративна целина во рамките на уредувањетона еден станбен објект.