Теорија на оптимизација и примена - Gelova, Elena; Donev, Aleksandar (Natural Resources and Technology, 2013)
Во овој труд се прикажани основните карактеристики наоптимизацијата и поделбата на проблемите поврзани со оптимизацијата,а пред сè со нелинеарното програмирање како област која се изучува подоптимизацијата. Големата важност на нелинераното програмирање, а сотоа и на оптимизацијата, придонесла нивната примена да биде голема ворешавањето на голем број математички проблеми поврзани со наоѓањена максимално или минимално решение. Оптимизацијата наоѓа применаво производството, инвестициите, транспортот, финансиите, прехранатаитн. Во овој труд ќе биде спомнат нелинеарниот транспортен проблемкако проблем присутен во секојдневието чие решение е тесно поврзано сооптимизацијата.