КОНСТРУКТИВНИ КАРАКТЕРИСТИКИ НА ТРАДИЦИОНАЛНАТА ГРАДСКА КУЌА ОД 19 ВЕК ВО ШТИП - Намичев, Петар; Намичева, Екатерина (Natural Resources and Technology, 2017)
Традиционалната куќа од 19 век во Штип содржи конструктивен систем со примената на елементи кои формирале една сложена структура на градбата, со елементи на локална и архитектонска препознатливост. Конструктивните решенија во сите елементи и фази на куќата дефинира сложен систем на ускладување на сите елементи, преку примена на бондручен систем и камен ѕид, приспособени пред сѐ на просторните можности, потребите на семејството и локалните сфаќања за градбата. Притоа се применети основни конструктивни материјали (дрво, камен и обработена земја) во надворешното и внатрешното обликување. Применети се премази со смеса од земја кои се доминантни на рамните површини на фасадите и декоративните детали со обработени штици кои нагласуваат одредени контури или специфичен архитектонски израз. Значително е влијанието на градителските занаетчиски групи кои внесувале одредени актуелни елементи, особено при декорацијата. При конструктивните анализи применети се основните карактеристики на конструктивниот модел кој се применувал во регионите на Балканот.