Анализа на усогласеноста на македонското законодавство од областа на управување со биоразградлив отпад со законодавството на ЕУ - Ivanov, Filip; Karanfilova Maznevska, Ana (Natural Resources and Technology, 2014)
Целта на овој труд е да се направи споредбена анализа2на македонското законодавство со она на ЕУ, од областа на управувањесо биоразградлив отпад и да се овозможи преглед на недостатоцитево националната легислатива во насока на воведување на интегрирансистем за управување со отпад. Направен е преглед на законските активо насока на следење на хиерархијата во управувањето со отпадот,дадена во легислативата на ЕУ која наложува намалување на создавањена отпадот, негова реупотреба, преработка, искористување (најчесто заенергетски потреби) и на крај негово одлагање во санитарни депонии коиги исполнуваат стандардите пропишани со Директивата за депонии. Приова, прегледани се сите законски и стратешки документи на Р. Македонијаод оваа област.