Физичко-механички и минералошко-петрографски карактеристки на базалтите од локалитетот ежево брдо, Источна Македонија - Spasovski, Orce; Spasovski, Daniel (Natural Resources and Technology, 2014)
Во овој труд се прикажани резултатите од истражувањата нафизичко-механичките и петрографско-минералошките карактеристикина базалтите од локалитетот Ежево Брдо во близина на Штип (Р.Македонија), како основа за примена како градежен камен. Анализите илабораториските испитувања се извршени на примероци на базалти штосе земени од површинските слоеви. Резултатите од нивните физички имеханички анализи покажуваат дека овие карпи ги задоволуваат барањатаза нивно искористување како градежен камен погоден за делови одасфалтот – бетонски, бетонски агрегати, тампонски материјал, каменапрашина и други примени во градежништвото поврзано со сообраќајнатаинфраструктура. Дополнително, квалитетот на каменот е поголем воподлабоките делови на теренот, каде што надворешните влијанија имаатмал ефект.