Хидрогеолошки истражувања на минерална вода и гас co2 во село рибарци, Општина Новаци, Република Македонија - Mircovski, Vojo; Sijakova Ivanova, Tena; Dimov, Gorgi (Natural Resources and Technology, 2014)
Краток извадокЗа истражување и експлоатација на минерална вода и гас СО2 вооколината на селото Рибарци се изведени две истражно-експлоатационидупнатини во рамките на неогените седименти.Водоносните хоризонти во рамките на комплексниот тип наводоносници се јавуваат на повеќе нивоа. Истите се одликуваат сопроменлива дебелина на водоносните хоризонти т.е. поединечнадебелината на водоносните слоеви најчесто се движи во граница од 2,0 до10,0 m, додека вкупната дебелина на сите водоносни слоеви во рамките нацелиот неоген комплекс се движи во границите од 10 до 20%, од вкупниотдепозит на неогените седименти.Првата дупнатина (Б-1) е изведена до длабочина од 300 m икапацитетот на истата изнесува 50 l/s, додека втората дупнатина (Б-2) еизведена до длабочина од 52 m и има капацитет од 3,8 l/s.Карактеристично за овој тип на водоносник е тоа што водата еминерална и со себе носи одредени количини на гас CO2. Механизмот насамоизлевањето на вода од изведените дупнатини и бунари е условен одгасовите.Според хидрохемискиот тип водата е хидрокарбонатна - хлоридна,натриум-магнезиумска вода. Температурата на водата е 18°С. Вкупнатаминералиација е 876 mg/l, а електроспроводливоста е 12.840 mScm-1.Минералната вода од овој бунар е со висок степен на карбонатна тврдинаод 381.56 dHo, односно висока вкупна тврдина од 262.26 dHo.