МЕТОДОЛОГИЈА ЗА СИМУЛАЦИЈА НА КАМИОНСКИОТ ТРАНСПОРТ ВО РУДНИЦИТЕ ЗА ПОДЗЕМНА ЕКСПЛОАТАЦИЈА (Natural Resources and Technology, 2017)
Рударската индустрија се соочува со голем број комплексни предизвици преточени во системи со огромен број напроменливи податоци, за кои се потребни современи компјутерски алатки за истите точно да се предвидат иприкажат. Во овој научен труд ќе биде прикажана современа методологија за симулација на камионскиоттранспорт во рудниците за подземна експлоатација. Како студија на случај во овој научен труд, ќе го земемеРудникот за подземна експлоатација на олово и цинк „САСА” - М.Каменица. Методологијата се состои одизработка на компјутерска апликација за мерење на работниот циклус на камионскиот транспорт, за кој потоа ќебиде направен модел во софтверот Арена, каде што истиот ќе биде симулиран во реално време. Овој модел којпретставува реална репрезентација на камионскиот транспорт може да послужи за изработка на нови транспортнисценарија кои можат да придонесат за подобрување на целиот транспортен систем во рудникот.