ПЕРСОНАЛНА ИЗЛОЖЕНОСТ НА БУЧАВА НА РАБОТНИЦИТЕ ВО МЕТАЛНАТА ИНДУСТРИЈА (Natural Resources and Technology, 2017)
Изложеноста на високи нивоа на бучава во металната индустрија претставува ризик фактор како воразвиените земји така и во земјите во развој. Високите нивоа на бучава се резултат претежно на бучните машиникои се користат во процесот на производство и обработка на металите.Со цел да се утврди персоналната изложеност на бучава на одделни работни места во металната индустријабеше извршено мерење на персоналната изложеност на бучава на 40 работници, распоредени на 8 работни места,во погон за производство на цевки и профили, во реално време, користејќи дозиметри за бучава.А-нормираниот еквивалентен звучен притисок (LAeq) за секој работник беше утврден во текот наизвршувањето на работните задачи на даденото работно место и беше пресметана нормализираната 8-часовнаекспозиција, наречена дневно ниво на изложеност на бучава (Lex, 8h). Дневната доза на бучава е уште едендескриптор за изложеност на бучава кој беше одреден како мерка за вкупната звучна енергија на која работницитесе изложени во текот на работните активности.