Концепт за проектирање на енергоефективен индивидуален станбен објект по принципите на пасивна архитектура (Natural Resources and Technology, 2013)
Фокусот на денешните архитекти е во употребата на методите напасивниот дизајн кои претставуваат значајни параметри во планирање ипроектирање на одржливи објекти, како дел од настојувањето за одржливразвој и неговите потенцијално значајни придобивки во заштитата наприродната средина преку користење на природните ресурси, намалувањена трошоците за изградба и одржување на сметка на поединецот иопштеството, како и подобрување на севкупниот квалитет на живеење.