АКТИВЕН ТРЕТМАН НА РУДНИЧКИ ВОДИ (Natural Resources and Technology, 2018)
Во овој труд се презентирани технологиите за активен третман на руднички води, нивната примена, ефективност, трошоци и ограничувања. Изборот се прави во зависност од техничкиот и од економскиот фактор. Кај активниот третман, почетните трошоци може да бидат пониски отколку кај пасивниот, но бидејќи користат процеси кои се оперативно интензивни, вкупните трошоците за нив се поголеми, како резултат на трошоците за опрема, хемикалиите кои се применуваат и учеството на работната сила. Овој процес е долгорочен и претставува трајна обврска.Клучни зборови: руднички води, активен третман, оксидација, неутрализација, флокулација, трошоци.