Рационален избор на рударска откопна метода (Natural Resources and Technology, 2014)
Во овој труд е прикажана постапката за рационален изборна рударска откопна метода, која зависи од повеќе рударско-геолошкифактори.Постојат повеќе постапки за рационален избор, односно селектирањена рударските откопни методи според рударско-геолошките фактори.Најчесто се применува постапката според Nicholas (1981) и постапкатаспоред UBC (1995).