Подземна гасификација на јаглен како алтернативна, економична и остварлива технологија (Natural Resources and Technology, 2016)
Поради зголемената побарувачка на енергија, намалувањето нарезервите на гас и нафта, и заканата од промената на глобалната климадовело до зголемен интерес за нова „чиста“ технологија насекаде низ светот.Подземната гасификација на јаглен е економична, чиста технологија којаима потенцијал да обезбеди чист и конвенционален извор на енергија одјагленови слоеви каде што класичните рударски методи се невозможни илинеекономични. Подземната гасификација на јаглен нуди повеќе предностиво однос на конвенционалните методи за експлоатација на јаглен. Во овојтруд ќе се обидеме да покажеме дека подземната гасификација на јаглен еалтернативна, економична и остварлива технологија.