Примена на опализиран туф за отстранување на тешки метали од раствор (Natural Resources and Technology, 2016)
Во овој труд се прикажани резултатите од испитувањето на можностаза примена на опализиран туф, како природна суровина за отстранувањена тешки метали (бакар, цинк, манган и олово) од водени раствори. Однаправените експерименти се добиени резултати кои покажуваат дека придадените работни услови отстранувањето на Cu и Pb јони е над 91%, нацинкови јони е над 81%, додека јоните на манган се отстранети околу 77%.Од ова може да се заклучи дека отстранувањето на испитуваните тешкиметали со помош на опализираниот туф е прилично ефикасно.