Безбедносни аспекти од управување со конвенционална постројка за третман на отпадни води, согласно со законска регулатива во Р. Македонија (Natural Resources and Technology, 2016)
Секојдневно расте загриженоста за зачувување на животната средина и современата законска регулатива на глобално ниво, исто како штосекојдневно расте и количината на отпадните води кои се акумулираатво колекторските системи на урбаните центри и се транспортираат допречистителните станици за отпадни води. Покрај зголемената грижаза квалитетот и квантитетот на водите, кои се испуштаат во околината,зајакнати се и законските мерки во однос на здравјето и безбедноста навработените. Во Република Македонија во тек се инвестиции во областа напречистителните станици за отпадни води и овој труд дава еден приказ напобарувањата од оперативна безбедност на постројките и технолошкителинии, најнапред од аспект на заштита на здравјето и животите навработените и населението.