Карактеризација на цврстиот комунален отпад (Natural Resources and Technology, 2016)
Називот цврст комунален отпад (Municipal Solid Waste) е релативно нов во нашата терминологија. Тој претставува алтернатива на досегашнитеизрази како домашно ѓубре, јавен смет, комунален смет и сл. Во времена зголемен индустриско-технолошки развој, демографска експлозија,пренаселеност и интензивно темпо на човековиот живот доаѓа до енормнапродукција на ЦКО, како и зголемување на содржината на вештачки итешко разградливи материи во него. Природата веќе не е во состојба самада го разложи отпадот создаден од човековите активности, така што тојстанува сѐ поголема закана за човекот и неговата околина, бидејќи зафаќасѐ поголеми површини и ги загадува почвата, атмосферата, површинскитеи подземните води и биосферата.