Проектирање на системот за експлоатација на јаглен во ПК Брод - Неготино со циклична механизација за следните пет години - Desanoska, Elizabeta; Panov, Zoran (Natural Resources and Technology, 2013)
Продолжувањето на векот на работата на ТЕ Битола 1, 2 и 3 е водиректна зависност од преостанатите резерви на јаглен за производствона електрична енергија на Р. Македонија. Во иднина ќе се експлоатирајагленовиот енергенс од Рудникот ПК Брод-Гнеотино со вкупниексплоатациони резерви од 31.25х106 тони јаглен, кој треба да обезбеди2.000.000 тони јаглен годишно. Во зависност од годишното производство,дизајниран е системот за јаглен, пресметани се количините на јаглен имеѓуслојната јаловина, посебно за секој слој и приказ на завршни косиниод ископот на јаглен и меѓуслојната јаловина со циклична механизација.