Моделирање на пожарни сценарија во рудниците за подземна експлоатација - Adjiski, Vancho; Mirakovski, Dejan; Despodov, Zoran; Mijalkovski, Stojance (Natural Resources and Technology, 2016)
Пожарите се едни од најопасните вонредни состојби коиимаат однесено најмногу човечки животи во рудниците за подземнаексплоатација. Примарната цел на овој научен труд е да се прикажесовремена компјутерска метода за планирање, моделирање и симулацијана пожарните сценарија кои можат да настанат во Рудникот за подземнаексплоатација на олово и цинк „САСА”, М.Каменица, и добиенитерезултати да послужат во понатамошната постапка за ефективнопланирање на системот за евакуација и спасување во случај на пожар.Предложената методологија дозволува и изработка на база податоци одповеќе различни пожарни сценарија кои можат да послужат за планирањена повеќе варијанти од системот за евакуација.