Хидрогеолошки истражувања на подземна вода во село К’шање, општина Куманово, Република Македонија - Mirchovski, Vojo; Dimov, Gorgi; Sijakova - Ivanova, Tena; Doneva, Blagica; Ivanovski, Laste (Natural Resources and Technology, 2016)
За истражување и експлоатација на вода во околината на селотоК’шање се изведени две истражно-експлоатациони дупнатини. Дупчењетои кај двете дупнатини, главно, се одвиваше низ вулканогено-седиментникарпести маси (aндезитски туфови и игнимбрити) кои спаѓаат во групатана релативни хидрогеолошки изолатори, но во кои постои можност заформирање на издан со пукнатински тип на порозност и слободно ниво наподземна вода.Првата дупнатина (Б-1) е изведена до длабина од 74 m и потрошувачкана истата изнесува 1,2 l/s, додека втората дупнатина (Б-2) е изведена додлабина од 76 m и има издашност од околу 0,8 l/s. Според минерализацијатаводите од овие бунари спаѓаат во малку минерализирани-слатки води совкупна минерализација <1 g/l (кај Б-1 = 0.728 g/l, и кај Б-2 = 0.970 g/l).Врз основа на pH вредноста водите од овие бунари се неутрални со pHвредност околу 7 (кај Б-1 pH вредноста = 7,18, и кај Б-2 pH вредноста =6,96).