Хемиски карактеристики на некои води за пиeње од источна и југоисточна Македонија - Sijakova - Ivanova, Tena; Boev, Blazo; Zajkova - Paneva, Vesna; Mircovski, Vojo (Natural Resources and Technology, 2016)
Во овој труд се дадена геохемиските карактеристики на водите запиење од Источна Македонија и југоисточна Македонија. Анализиранисе девет примероци на вода од градовите: Велес, Штип, Виница, Пехчево,Делчево, Радовиш, Неготино, Богданци и Дојран. Добиените податоципокажаа дека најголем дел од испитуваните елементи се во границитена максимално дозволените концентрации пропишани од Светскатаздравствена организација. Според добиените вредности за тврдоста наводата, испитуваните води се тврди, умерено тврди и многу тврди, соисклучок на водата од Велес која е мека. Високите вредности за тврдостана водата се должат главно на растворливоста на карбонатните карпи.Според Piper дијаграмот, анализираните води се калциум/магнезиумбикарбонатни.