Испитување на честичките (пм-10) од Кавадарци и село Возарци, Република Македонија, користејќи електронски микроскоп (SEM) - Boev, Ivan (Natural Resources and Technology, 2016)
Во трудот се прикажани резултатите што се добиени со анализа начестичките ПМ-10 со примена на скенинг електронската микроскопија одреонот на градот Кавадарци во текот на ноември 2014 година. Добиенитерезултати во основа укажуваат на фактот дека честичките ПМ-10 вонајголем број имаат литогено потекло, односно утврдениот минераленсостав укажува на фактот дека честичките во најголем број потекнуваатод локалниот геолошки склоп. Само во еден примерок беше утврденоприсуство на антропогени честички кои можат да се поврзат со работатана металургискиот комбинат за производство на фероникел, кој е лоциранво непосредна близина на истражуваниот регион.