Отпадната биомаса како нов извор за топлинска моќ – можности и перспективи - Аlili, Аgron; Кrstev, Boris; Тrajkova, Sofce; Stoilov, Zoran; Кrstev, Аleksandar; Stamenov, Goran (Natural Resources and Technology, 2016)
Енергијата е присутна речиси во секоја човекова активност: служи зазагревање на нашите домови, како гориво за автомобилите, за придвижувањена машините, за осветлување и др. Користењето на конвенционалните-фосилните извори на енергија овозможило подобрување на квалитетотна живеење, но производството на енергија со класичните согорувањана фосилните горива е придружено со ослободување /испуштање на чад,прашина кисели гасови и други штетни супстанции.Користењето на биомаса, фосилни горива предизвика глобалниклиматски промени кои се со поголеми разурнувачки последици вопоследните неколку декади на живеење и кои ги натераа луѓето и владитево светот сериозно да се посветат на овој проблем. Решението на овојпроблем е да се променат конвенционалните извори на енергија сокористење на обновливите извори на енергија. Во овој трудсе опфатени најзначајните обновливи извори на енергија, биомасасогледувајќи ги нивните позитивни и негативни страни.