Опасен медицински отпад – технологии за преработка, локации и потекло - Alili, Agron; Krstev, Boris; Krstev, Aleksandar; Stamenov, Goran; Stoilov, Zoran (Natural Resources and Technology, 2016)
Категоризација на медицинскиот отпад спаѓа во групата на опасенотпад. Управувањето и третманот во повеќето случаи се невалидни.Решавањето на овие отпади треба да биде ефективно и економично и барапосебни функционални системи или сценарио. Тоа е предизвик за земјитево развој, слична на нашата земја. Воспоставување на систем, како штое интегрирано управување со медицински отпад, се појавува и бара јасноинформирање и едукација на луѓето. Исто така, постои побарувачка засоодветно постапување и управување, заедно со потребни за зајакнувањена домашната регулатива во поглед на неговата целосна имплементација.