RFID тагирање на продукти во текстилната индустрија - Kolev, Kire; Milanovski, Mishe (Natural Resources and Technology, 2016)
Информатизацијата, интернационализацијата и глобализацијата драматично го измениле малопродажниот сектор, со забрзување напроцесот на продажба на мало, создавање на нови формати на продажбата,прицврстување на зголемување на приходите итн. Меѓу дадени трендовипостои пократок животниот циклус на производот, кој предизвикуванекои промени во редот на членовите на синџирот на снабдување со целда се задржат профитабилноста, иновациите во областа на технологијата,РФИД технологијата, автоматизирани процеси на комерцијални икомуникациски EDI систем итн.