КОНСТРУКТИВНИ КАРАКТЕРИСТИКИ НА ТРАДИЦИОНАЛНАТА ГРАДСКА КУЌА ОД 19 ВЕК ВО ШТИП - Намичев, Петар; Намичева, Екатерина (Natural Resources and Technology, 2017)
Традиционалната куќа од 19 век во Штип содржи конструктивен систем со примената на елементи коиформирале една сложена структура на градбата, со елементи на локална и архитектонска препознатливост.Конструктивните решенија во сите елементи и фази на куќата дефинира сложен систем на ускладување на ситеелементи, преку примена на бондручен систем и камен ѕид, приспособени пред сѐ на просторните можности,потребите на семејството и локалните сфаќања за градбата. Притоа се применети основни конструктивни материјали(дрво, камен и обработена земја) во надворешното и внатрешното обликување. Применети се премази со смеса одземја кои се доминантни на рамните површини на фасадите и декоративните детали со обработени штици коинагласуваат одредени контури или специфичен архитектонски израз. Значително е влијанието на градителскитезанаетчиски групи кои внесувале одредени актуелни елементи, особено при декорацијата. При конструктивнитеанализи применети се основните карактеристики на конструктивниот модел кој се применувал во регионите наБалканот.