Геомеханички параметри користени при анализа на стабилноста на работните и завршните косини на ПК ’Ржаново - Ilijeva Stoshikj, Ankica (Natural Resources and Technology, 2014)
Постојат повеќе софтверски пакети наменети зарешавање на проблеми во рударството, меѓу кои е и софтверот SLIDE, којсе применува во рудникот ’Ржаново, со оваа програма се овозможуваатпаралелни пресметки со сите познати методи на анализа на стабилностспоред принципите на гранична рамнотежа (Bishop, Spencer, Јanbu и дру-ги) и овозможува добивање автоматски извештај и анализи за работнитеи завршните косини во рудникот. Притоа, искористени се податоците одпостојните рударски проекти и студии за условите што постојат во руд-никот ’Ржаново.