Третирање на цврст текстилен и комунален органски отпад - Golomeova, Saska; Srebrenkoska, Vineta; Zezova, Silvana (Natural Resources and Technology, 2014)
Текстилните претпријатија го фрлаат цврстиот текстилен отпад изаедно со останатиот комунален отпад локално се собира и се исфрла надепониите, каде што крајно се уништува со горење без никакво енергетскоискористување. Цврстиот комунален отпад е составен од биоразградлив(органски) и бионеразградлив (неоргански) отпад кој може како суровинапак да се користи. Во трудот се прикажани методи за третирање на цврсторгански отпад чијшто производ е високоенергетски гас, кој понатаму секористи за добивање на топлинска и електрична енергија.