Користење на ликовните принципи во екстериерниот и ентериерниот дизајн (врз примерот на единство и контраст) - Sandeva, Vaska; Despot, Katerina (Natural Resources and Technology, 2014)
Дизајнот како процес може да преземе многу форми во зависност одпредметот што се дизајнира и индивидуалецот или индивидуалците коиучествуваат во креирањето на тој процес.Во контекст на применетата уметност, архитектурата, пејзажнатауметност и други креативни дејности, дизајнот е и именка и глагол.Дизајнот во неговиот глаголски контекст е процес на создавање иразвивање на план за естетски и функционален предмет, за што е потребносоодветно истражување, размислување, моделирање, приспособувањеи редизајн. Како именка, дизајнот се користи и како финален план задејство (цртеж, модел или друг опис) или резултат на следење на тој планза дејство.