Параметри за мониторинг и ефективна заштита од суша во Република Македонија - Basovski, Goran; Krstev, Boris; Paneva, Elena; Petrovska, Branka (Natural Resources and Technology, 2014)
Во овој труд се опишани карактеристиките на сушата како климатскифеномен и параметрите за проценка, следење и ефикасна заштита од суша. Анализирани се индексите на суша и базичниот модел за пресметување на ранливост, како основен параметар за ефикасна заштита од суша.