Компаративна анализа на технологиите за изработка на ускопи во рудниците за подземна експлоатација - Doneva, Nikolinka; Hadzi Nikolova, Marija; Mijalkovski, Stojance; Siracevski, Goran (Natural Resources and Technology, 2014)
Во современото рударство најчесто применувани технологии заизработка на ускопи се технологија со примена на машини за ускопнопробивање и технологија со примена на алимак платформа. Следејќиги позитивните светски искуства и во нашите рудници за подземнаексплоатација полека, но успешно, започна примената на технологијата заизработка на ускопи со машини за ускопно пробивање.Врз база на податоците од примената на овие две технологии вонашите рудници, во овој труд е презентирана компаративна анализа напостигнатите резултати од нивната примена.