Состојбата со болести, штетници и плевели кај семенската пченица во периодот од 1966-2000 година (Journal of Agriculture and Plant Sciences, 2013)
Голем е бројот на болести, штетни инсекти и плевели кои редовно се среќаваат на семенската пченица во Македонија. Сепак економско значење за семенската пченица имаат помал број видови. Во овој прегледен труд е регистрирано присуство на позначајни болести, штетници и плевели. Од овие испитувања може да се заклучи дека во текот на прегледите од 1996-2000 год. од болестите најголема застапеност имаат: Erysphe graminis, Puccinia Graminis и Helmintospotium sativum, од штетните инсекти најголема застапеност имаат: Eurygaster spp., Haplotrips tritici и Lema melanopus, а од плевелите како најзастапени се: Avena spp., Bifora radians, Anthemis spp., Bromus spp., и Lolium spp.