(untitled) (Yearbook - Faculty of Economics, 2022)
Процесот на учење, како пренос на знаењето (трансмисијата на знаење) е клучен елемент во научниот систем, тоа е столб на образованието и обуката. Бизнисот кој се заснова на знаење, учењето има круцијално значење и важно е за одредување на судбината на поединците, организациите и воопшто, за економијата на државата. Синергијата од знаење игра важна улога во преносот и ширењето на знаењето во економијата.1 Едно од главните обележја на економијата заснована на знаење е признавањето дека ширењето на знаењето е подеднакво значајно за настанувањето на истото, што става акцент да се сврти повеќе внимание на „дистрибутивна мрежа на знаење“ и „националниот систем за иновации“. Секој човек е обликуван од неговата количина на знаење, способноста за понатамошно учење, неговата креативност, но и мотивираноста за извршување на задачите, што го прави различен од другите ресурси во компаниите.