(untitled) (Yearbook - Faculty of Economics, 2025)
Овој труд има за цел детално да ја истражи сметководствената евиденција и анализата на трошоците во производствените компании, со посебен осврт на процесот на производство. Целта е да се прикаже значењето на прецизното водење на сметководствените податоци и нивната улога во управувањето со производствените ресурси и донесувањето на економски одлуки. Во рамките на трудот се разгледуваат видовите трошоци што се јавуваат во производствениот процес, нивната класификација според природата, местото на настанување и нивната функција, како и начинот на нивно сметководствено евидентирање. Посебно внимание е посветено на влијанието што трошоците го имаат врз цената на чинење на производот, како и врз профитабилноста на претпријатието. Преку практична анализа и табеларен приказ, се прикажува структурата и распределбата на трошоците во производствениот процес. На тој начин се нагласува значењето на точната и навремена сметководствена евиденција за рационално користење на ресурсите, зголемување на продуктивноста и подобрување на управувањето. Добиените резултати укажуваат дека правилната распределба и анализа на трошоците претставуваат клучен фактор за постигнување поголема економска ефикасност, поуспешна контрола на производствениот процес и зголемена конкурентност на пазарот. Ваквиот пристап овозможува подобро планирање на производството, оптимизирање на трошоците и зголемување на вкупната деловна успешност на компанијата.