МЕНАЏМЕНТ НА ЗДРАВСТВЕНО-ИНФОРМАЦИСКИ СИСТЕМИ - ОД ПОДАТОЦИ, ПРЕКУ ИНФОРМАЦИИ ДО ЗНАЕЊЕ (Yearbook - Faculty of Economics, 2018)
Информациите имаат директен придонес за раст и развој на секоја земја. Сите развиени земји ги третираат информациите и знаењето како примарни развојни фактори. Секоја здравствена информација ја следи работата на јавноздравствениот систем. Информацијата е потребна на здравствениот менаџмент за поставување на цели, развој на здравствени програми и управување со средствата. Реално гледано, секоја држава треба да овозможи здравствените информации да се дистрибуираат до сите заинтересирани страни. За анализа и дискусија, здравствените информации треба да бидат достапни до медиумите, јавноста и јавно-здравствените професионалци.