МЕТОДИ НА КРЕДИТНА АНАЛИЗА ЗА ПРОЦЕНКА НА КРЕДИТНАТА СПОСОБНОСТ НА ПРАВНИ ЛИЦА (Yearbook - Faculty of Economics, 2020)
Физичките и правни лица кои имаат недостиг на финансиски средства потребни за финансирање на тековни или основни средства, го користат традиционалниот начин за обезбедување на тој недостиг, преку поднесување на кредитни барања до комерцијалните банки. Кредитните барања се доставуваат заедно со дополнителна документација која содржи важни финансиски информаџии за кредитобарателот. Донесувањето на одлука за одобрување или одбивање на барања за кредитн и кредитни продукти од страна на банките е резултат на кредината анализа. Крединтата анализа е првата фаза во процесот на кредитирање и е постапка со која се проценува кредитната способност на кредитобарателот. Од квалитетот на кредитната анализа зависи и успешноста на процесот на кредитирање.
Keywords: кредитирање, кредитно барање, анализа, кредит, методи, ризик