ФИНАНСИСКАТА ОСНОВА НА ЗДРАВСТВЕНИОТ СИСТЕМ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА (Yearbook - Faculty of Economics, 2020)
Во овој труд се анализира начинот на финансирањe на здравствениот систем во Република Македонија, неговата организираност, начинот на функционирање на одделни сегменти во здравството и постоечките модели на здравствено осигурување. За потребите на овој труд, направена е емпириска анализа на здравствените системи во некои земји од Европската Унија, како што се: Хрватска и Австрија, направена е споредба, утврдени се сличностите и различноста. Според направената анализа, има доста сличности во здравствените системи нa пoсочените земји, како што се: организираноста, начинот на плаќање за здравствените услуги и собирањето средства за финансирање.
Keywords: финансирање, здравствен систем, Бизмарков модел, Бевериџ модел, ефикасен систем, примарно, секундарно и терциерно ниво на здравствена заштита.