ПРИОРИТЕТНИ АКЦИИ (Yearbook - Faculty of Economics, 2020)
Префернцијалните акции, како и обичните акции, ги сочинуваат екстерните извори на трајниот капитал на деловниот субјект. Овие акции имаат карактеристики на обврзници и обични акции што ги прави хибридни извори на финансирање. Преференцијалната дивиденда се исплаќа од добивката по оданочување, односно од нето добивката, исто како и кај дивидендата на обичните акции. Приоритетното право на принос и средства (во случај на ликвидација), во однос на обичните акции, укажува на значително помал ризик на вложувањето на преференцијалниот, во однос на обичниот акционер.
Keywords: хибрид, дивиденда, капитал