УЛОГАТА НА СМЕТКОВОДСТВЕНИОТ ИНФОРМАЦИСКИ СИСТЕМ ВО РАБОТЕЊЕТО НА ПРЕТПРИЈАТИЕТО (Yearbook - Faculty of Economics, 2020)
Во фокусот на овој труд е анализата на улогата на сметководстевениот информациски систем во работењето на претпријатието. Главната цел е да се утврди ефективното и продуктивно влијание од квалитетно воспоставување на сметководствен систем во работењето на претпријатието и можноста за компарирање на резултатите на претпријатието. Резултатите од истражувањето водат кон заклучоци, изнесени мислења и современи погледи за реализацијата на сметководствениот систем во Република Македонија, неопходно потребен при функционирањето во глобалното информациско општество, со единствена цел за пообјективно валоризирање и мерење на економските резултати и политиките на претпријатијата, односно компаниите.
Keywords: сметководствен систем, сметководствени информации, податоци, корисници, Република Македонија.