ПРИМЕНА НА МЕЃУНАРОДНИТЕ СТАНДАРДИ ЗА ФИНАНСИСКО ИЗВЕСТУВАЊЕ ВО УСЛОВИ НА КОВИД 19 (Yearbook - Faculty of Economics, 2021)
Годините 2020, како и 2021, беа и сѐ уште се сведок на најекстремната економскакриза во 21 век. За разлика од рецесиите што се случија во изминатите две децении, оваa кризае резултат на пандемијата предизвикана од коронавирусот Ковид-19. Најголем дел од деловнитеентитети кои работат во турбулентно економско опкружување, со многу нови предизвици и во условина зголемена неизвесност, се соочуваат со зголемена комплексност во фнансиското известувањеза влијанието на Ковид-19 врз нивните финансиски извештаи. Предмет на овој труд претставуваобработка на предизвиците со кои се соочуваат деловните ентитети во примената на Меѓународнитестандарди за финансиско известување во услови на ковид кризата. Со истите тие предизвици сесоочуваат и ревизорите кои ги ревидираат објавените финансиски извештаи, како и инвеститоритекои донесуваат одлуки врз основа на истите.
Keywords: криза, ковид 19, влијание, МСФИ.