МОТИВАЦИЈА - ПРЕТПОСТАВКА НА УСПЕШНОСТА НА РАБОТЕЊЕТО (Yearbook - Faculty of Economics, 2022)
Овој труд е посветен на анализа на една од актуелните теми вомодерната економија и менаџментот на човечките ресурси. Тој гоистражува значењето и улогата на мотивацијата како и важноста намотивациските фактори во овој процес. Трудот го прикажува начинот накој мотивацискиот систем се развил во тек на еволуцијата на економскатамисла и пракса. Исто така ,претставено е што тој претставува денеска наниво на претпријатие, со што се константира дека тој е стратечки значаенза неговиот конечен успех и развој. Мотивацијата е комплексен процес, закој не постои унифициран концепт на успешно спроведување. Препоракисе да се истражат потребите, желбите и можностите на работниците, за даим се пристапи на оптимален начин во рамките на овој процес. На самиотквалитет на мотивација влијае претпријатието и работниците со своитеставови и прифаќања.
Keywords: модерно време, работници, менаџер, задоволство, работа, мотивирање