ОБУКАТА НА КАДРИТЕ КАКО КЛУЧНА ДЕТЕРМИНАНТА ЗА ОПСТАНОК И РАЗВОЈ НА ПРЕТПРИЈАТИЕТО (Yearbook - Faculty of Economics, 2022)
Процесот на учење, како пренос на знаењето (трансмисијата назнаење) е клучен елемент во научниот систем, тоа е столб на образованиетои обуката. Бизнисот кој се заснова на знаење, учењето има круцијалнозначење и важно е за одредување на судбината на поединците, организациитеи воопшто, за економијата на државата. Синергијата од знаење игра важнаулога во преносот и ширењето на знаењето во економијата.1 Едно одглавните обележја на економијата заснована на знаење е признавањетодека ширењето на знаењето е подеднакво значајно за настанувањето наистото, што става акцент да се сврти повеќе внимание на „дистрибутивнамрежа на знаење“ и „националниот систем за иновации“.Секој човек е обликуван од неговата количина на знаење, способностаза понатамошно учење, неговата креативност, но и мотивираноста заизвршување на задачите, што го прави различен од другите ресурси вокомпаниите.
Keywords: знаење, учење, развој, менаџер, ресурси