ПРИМЕНА НА МОДЕЛИ ЗА УТВРДУВАЊЕ НА КОНКУРЕНТСКАТА ПОЗИЦИЈА НА ПРЕТПРИЈАТИЈАТА НА ПАЗАРОТ (Yearbook - Faculty of Economics, 2020)
Разликите во профитабилноста најчесто се зголемуваат порадипоседувањето на посебна стратегиска положба на пазарот, односнопоради конкурирањето преку единственост. Овoј факт го потврдува игуруто на бизнис стратегијата, Porter (2008), според кој настапувањетона пазарот со цел да се биде единствен е поиздржано од конкурирањетосо цел да се биде најдобар. Единственоста на пазарот треба да се воведево умот на потрошувачот преку соодветна конкурентска позиција. Често,во многу од индустриските гранки конкурентската позиција на домашнитепретпријатија е на едно незавидно ниво, поради грешките кои ги праватво стратегијата. Во овој труд се нуди значајна аналитичка рамка за развојна стратегија и пазарна позиција на ниво на секој индивидуален бизнис,позната како VRIO аналитичка рамка за анализа на стратегиските бизнисединици.
Keywords: модел, VRIO, конкурентска пазарна позиција